04 jul 2023 Nieuws

Platformwerk én de sociale coöperatie: méér kansen voor ongezien talent

Platformwerk is een organisatievorm die over de hele arbeidsmarkt voorkomt en sterk in opkomst is. Platforms bieden een infrastructuur waarin vraag en aanbod gekoppeld worden, en kan zo worden ingezet dat er wél menswaardig werk ontstaat. Louis van Mierlo en Leo Beekmans richtten samen het platform Bridgeworks op. Partners zijn Philips, Lansco en AAN’tWERK. In juni 2023 werd het platform gelanceerd. Maar Louis kijkt verder dan het platform als nieuwe organisatievorm. Zo gelooft hij ook in de mogelijkheden van de sociale coöperatie, als extra mogelijkheid om aan het werk te kunnen, voor het talent dat door de reguliere werkgever (nog niet) wordt gezien.

We zijn een aantal weken live. Voor een geheel nieuw platform uiteraard nog piepjong, maar we zien wel al een paar succesjes”, vertelt Louis. “Kandidaten beginnen ons steeds beter te vinden en schrijven zich in, waarbij opvalt hoe divers zij zijn. Van coach en componist tot ICT-helpdeskmedewerker en van grafisch ontwerper tot administrateur en pedagogisch medewerker. Ze zijn ongezien talent als gevolg van een herseninfarct tot een angst om te reizen; meest genoemde oorzaken zijn een autismespectrumstoornis of een burn out.”

“We merken dat er bij bedrijven nog vaak koudwatervrees bestaat om werkzoekenden die niet helemaal in hun ideale profiel passen aan te nemen of een opdracht te gunnen. Deels komt dit doordat de focus nog altijd ligt op wat iemand niet kan.” BridgeWorks zoekt niet alleen de geschikte kandidaat, maar begeleidt ook bij (thuis)werk indien nodig en ontzorgt zo de werkgever. “Dat ontzorgen blijkt een essentiële factor te zijn in de overweging om ongezien talent in dienst te nemen.”

De sociale coöperatie

“Daarnaast werken we aan de opbouw van de eigen sociale coöperatie van BridgeWorks. Die biedt personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een (extra) mogelijkheid om te gaan werken. Niet als medewerker in loondienst of als zzp’er, maar als zelfstandig ondernemer binnen een sociale coöperatie. Het grote voordeel van deze constructie is dat personen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun eigen onderneming kunnen opstarten, zonder dat de uitkering die ze genieten wordt stopgezet. Daarnaast zorgt de sociale coöperatie voor begeleiding. Zo kan men zonder verlies van financiële zekerheid en mét ondersteuning aan het zelfstandig ondernemerschap werken.”

#ongezientalent #SROI #kansrijker #platformwerk #socialecooperatie

Meer weten over Bridgeworks, het platform en hun ontwikkelingen? Lees verder op www.bridgeworks.company