Omdenken voor loopbaancoaches
Kijkend naar de huidige arbeidsmarkt denkt Nederland Kansrijk dat niet alleen werkgevers vanuit een ander perspectief mogen gaan kijken naar werkzoekend talent. Ook loopbaancoaches en trajectbegeleiders kunnen met een beetje omdenken fantastische resultaten boeken. Partner Stichting 180 en YoungCapital werken nauw samen in het Everybody Work-concept, speciaal voor werkzoekende jongeren met een geestelijke en/of lichamelijke aandoening. Dat doen zij met letterlijk verrassende resultaten! Lees het verhaal van Damian en ontdek hoe het óók (anders) kan.
Als Damian zich aanmeldt bij Everybody Work is de coronacrisis al negen maanden oud. Hij is gefrustreerd door de beperkingen die corona jongeren oplegt en wil gaan werken om te ontkomen aan de verveling. Damian heeft sinds zijn geboorte de aandoening cerebrale parese. Door een tekort aan zuurstof tijdens de geboorte kan hij slecht lopen. Zijn knieën kan hij niet goed strekken en zijn benen staan gespannen. Anders dan de meeste jongeren met deze aandoening heeft hij zichzelf leren lopen. Hij redt zich met een rollator. Ook stottert hij. Dat is begonnen tijdens zijn pubertijd. Vanwege deze twee aandoeningen denkt hij wat hulp te kunnen gebruiken bij het solliciteren en het vinden van een baan. Op dit punt komt Everybody Work, een initiatief van YoungCapital en Stichting 180, hem tegen. Als hij zich aanmeldt is hij 22 jaar. Everybody Work is er speciaal voor jonge mensen met een geestelijke en/of lichamelijke aandoening. De deelnemers krijgen maatwerkbegeleiding van een jobcoach van YoungCapital bij het vinden en houden van werk dat bij hun talenten en wensen past. [Lees verder onder foto]
Zijn jobcoach haalt een manoeuvre met hem uit die zo uit het boekje ‘Omdenken’ zou kunnen komen. Hij laat Damian solliciteren bij een callcenter. Tot verbijstering van Damian wordt hij aangenomen, ondanks het feit dat hij stottert. Inmiddels werkt hij al twee jaar als callcenter-medewerker.
Tijdens het nazorggesprek vertelt Damian: “Bij Everybody Work heb ik iets geleerd wat mijn hele leven heeft veranderd. Ik stotterde toen heel erg en ik weet niet of u het hoort, maar ik stotter nu bijna niet meer. Toen mijn begeleider me vroeg: “Zou jij in een callcenter willen werken”, dacht ik: “Maar ik stotter toch?” Ik wilde het heus wel proberen, maar ik was bang. Ik dacht dat ik meteen de eerste dag ontslagen zou worden.”
Maar Damian wordt niet ontslagen. Wat zijn begeleider zag, maar Damian zelf nog niet, is dat hij een prettig, sociaal mens is met een fijne telefoonstem. Damian mag de volgende dag terugkomen en krijgt complimenten van bellers en collega’s. Zijn zelfvertrouwen groeit. Het stotteren wordt in rap tempo minder, tot een niveau waarop het nauwelijks meer opvalt. Van zijn problemen met lopen heeft niemand op de werkvloer ooit last gehad, vertelt hij.
“Dat ik niet meer stotter heeft mijn leven echt veel leuker gemaakt. Ik heb bijna geen stress meer en durf eigenlijk bijna alles. Ik sta veel positiever in het leven, word gewaardeerd door mijn collega’s en de klanten. Ja, ik word zelfs een beetje gezien als rolmodel op de werkvloer”, zegt Damian. “Dat komt door mijn jobcoach. Hij zei tegen mij: “Ga het maar gewoon proberen. Wees niet bang. Het ergste dat je kan gebeuren is dat het mislukt en dan zoeken we samen iets anders.” “En verdomd, het werkte!”
Via Everybody Work zijn inmiddels 100 jonge mensen met een aandoening geholpen bij het zoeken naar werk. 66% heeft een baan gevonden.