26 jun 2023 Nieuws

Wat vindt ons panel van overprikkeling?

Onderwerp: overprikkeling op de werkvloer

Vrijdag 23 juni 2023 was de Dag van de Overprikkeling. Overprikkeling komt veel voor bij mensen met een hersenaandoening. Dit heeft een enorm grote impact. Alledaagse dingen zoals boodschappen doen, werken of een uitstapje maken, zijn extra lastig of uitdagend. En helaas is er vaak veel onbegrip. Partner van Nederland Kansrijk SWOM herkent de impact op haar doelgroep en vindt daar wat van.

Als je last hebt van overprikkeling, kan dit klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan het de klachten van een hersenaandoening erger maken.

Om begrip te vragen voor mensen met overprikkeling hebben we, met hulp van ervaringsdeskundigen, een speciale tv- en radiocommercial gemaakt. In de tv-commercial zijn bewust stemmen, drukke beelden en geluiden weggelaten. Zo maken we je bewust van de hoeveelheid prikkels die je normaal binnen krijgt. Denk je eens in hoe heftig dit kan zijn voor mensen met een hersenaandoening. Een beetje begrip doet wonderen. Bekijk hier de commercial.
(Bron: hersenstichting)

Reactie SWOM:
“Wij vinden dit echt een super goed initiatief van de Hersenstichting. Bij SWOM hebben wij veel te maken met jongeren die last hebben van overprikkeling. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van deze personen en soms kan het lastig zijn om hierover te praten. Dat zorgt helaas weer tot veel onbegrip bij mensen in de privé-omgeving én op de werkvloer.
Daarom adviseren wij jongeren altijd om hier open over te zijn bij een werkgever. Hiervoor hebben we verschillende tips. Ook voor coaches die mee kunnen naar een werkgever om ondersteuning te bieden bij een gesprek met een leidinggevende.
Uit ervaring weten wij dat werkgevers begripvol zijn als ze eenmaal weten wat er speelt. Vaak worden er dan verschillende opties aangeboden om het werk voor een persoon die last heeft van overprikkeling wat prettiger te maken. Denk hierbij aan een stille ruimte waar iemand zich in kan terug trekken, het gebruik van een speciale noise cancelling koptelefoon of de mogelijkheid om thuis te werken.

#kansrijker